Geplaatst op
In de wereld valt er veel te leren. Het ene onderwerp zal je misschien een beetje meer interesseren dan het andere, maar de strekking is duidelijk; je wil leren. Je bent nieuwsgierig en dat is goed. We zijn allemaal, stuk voor stuk, eeuwige studenten en dat is mooi. We moedigen het dan ook van harte aan dat je meer gaat leren. Dat je je gaat verdiepen in bepaalde onderwerpen die je nog niet bekend zijn. Wij willen je hier in feite zelfs bij helpen en dat gaan we dan ook zeker doen. Hoe we dat gaan doen? Door je wat te vertellen over een aantal dingen. In deze blog is dat over manometers. De kans is klein dat je ooit van deze dingen hebt gehoord, maar desondanks zijn ze zeer belangrijk. Je komt ze zelfs heel vaak tegen zonder dat je het weet. Dat is voor ons voldoende reden om je hier wat meer over te vertellen. Lees snel verder om alles te weten te komen over manometers.
Wat is het?
Allereerst is het belangrijk om te weten wat een manometer is. Een manometer meet in wezen de druk van een gas of een vloeistof in een bepaald systeem. Dit systeem kan van alles zijn, dat is even niet zo belangrijk. De water- of luchtdruk wordt hier gemeten in de eenheid Bar (psi). Deze eenheid wordt als de basis gebruikt en wordt gemeten aan de hand van het buisveer principe. Met een naald op een wijzerplaatje wordt dan de hoeveelheid druk aangegeven. Je hebt hier digitale manometers en analoge manometers van en over het algemeen zijn de digitale ietsje nauwkeuriger dan de analoge.
Wat is druk?
Om te weten hoe manometers in werking gaan, moet je ook weten wat druk nu eigenlijk inhoudt. Dit is vrij lastig kort uit te leggen, maar we proberen je een kleine introductie te geven. Het gaat in wezen om de hoeveelheid kracht die op een bepaald oppervlak wordt uitgeoefend door datgene waar de druk van wordt gemeten. Dit kan dus water, gas, lucht of een andere vloeistof zijn; wat je maar wil.